Publicaties

Waar blijft de mens?

Een computer die literatuur doorzoekt, hypotheses opstelt en een medisch behandelplan maakt, noem je dat een collega of een indringer die de mens buitenspel zet? Wat als de computer straks alles beter kan?

 

NWO Onderzoek, maart 2020 (pdf)

 

Aan de haal met je held

Teleurgesteld in het plot? Op sites voor ‘fanfictie’ bewerken fans het origineel van hun favoriete serie. De wijze waarop zij elkaar coachen, blijkt bijzonder effectief. Er wordt nu gekeken naar toepassing in het onderwijs.

 

NRC, 19 mei 2020

 'Je kunt open zijn over afwijzingen'

Voor mijn nieuwe interviewrubriek in De Ingenieur vraag ik mensen naar hun doelen en drijfveren. Veronika Cheplygina, universitair docent aan de TU/e, trapte af. Zij strijd voor meer openheid en inclusiviteit in de academische wereld en blogt over haar ervaringen met stress, falen en ziekte.

 

De Ingenieur, maart 2020

 

'Dit is niet wat wij willen'

 

Marleen Stikker, oprichter van de internetgemeenschap De Digitale Stad en directeur van de stichting Waag, publiceerde recent het boek Het internet is stuk. Ze pleit voor meer autonomie van mensen op het web.

 

De Ingenieur, april 2020

 


Landbouw tussen                       de zonnepanelen

Zonneparken: noodzakelijk voor de energietransitie, maar wat zijn ze foeilelijk. En ook nog eens niet echt gunstig voor de biodiversiteit en het bodemleven. Het kan anders. Hoe? Ik zocht het uit voor De Ingenieur.

 

De Ingenieur, december 2019 (pdf)

Aan de knoppen

 

Wie zijn die mensen die ons verslaafd hebben gemaakt aan onze smartphones en apps? Het zijn programmeurs, de meest onopvallende, invloedrijke beroepsgroep, stelt de Canadees/Amerikaanse journalist Clive Thompson, die er een mooi genuanceerd boek over schreef. Afgelopen november was hij in Nederland, ik interviewde hem voor De Ingenieur.

 

De Ingenieur, januari 2020 (pdf)


 

Geïnteresseerd in een interview, reportage, artikelenserie of longread?