Publicaties

Jij gaat je studie niet halen, zegt de computer

Gebruik je online onderwijs, dan laat je een groot dataspoor achter. Steeds meer scholen en techbedrijven ontdekken manieren om hier interessante informatie uit te halen.

 

NRC, 7 september 2020

Ontstijg de opiniefabriek

NWO maakte naar aanleiding van de coronacrisis de special 'Oog in oog met het Onvoorziene'. In mijn artikel komt het debat van en tussen wetenschappers aan bod. Hoe doe je op een zinvolle manier mee aan het debat en hoe bewaak je je integriteit? Ik sprak vier wetenschappers die niet bang zijn om van zich te laten horen.

 

NWO Onderzoek, zomer 2020 (pdf)


Waar blijft de mens?

Een computer die literatuur doorzoekt, hypotheses opstelt en een medisch behandelplan maakt, noem je dat een collega of een indringer die de mens buitenspel zet? Wat als de computer straks alles beter kan? Lees het in de NWO-special over kunstmatige intelligentie (AI).

 

NWO Onderzoek, maart 2020 (pdf)

 

Aan de haal met je held

Teleurgesteld in het plot? Op sites voor ‘fanfictie’ bewerken fans het origineel van hun favoriete serie. De wijze waarop zij elkaar coachen, blijkt bijzonder effectief. Er wordt nu gekeken naar toepassing in het onderwijs.

 

NRC, 19 mei 2020

 Interviewrubriek 'Doelen & Drijfveren' voor De Ingenieur

'Zuinig omgaan met wat je hebt'

Thaddeus Anim-Somuah is engineering manager in de chemie. Forbes plaatste hem op de '30 Under 30', een lijst van veelbelovende jonge talenten. Hij werkt aan CO2-neutrale fabrieken en wil jongeren betrekken bij het klimaatbeleid.

 

De Ingenieur, juli 2020 (pdf)

 

'Dit is niet wat wij willen'

 

Marleen Stikker, oprichter van de internetgemeenschap De Digitale Stad en directeur van de stichting Waag, publiceerde recent het boek Het internet is stuk. Ze pleit voor meer autonomie van mensen op het web.

 

De Ingenieur, april 2020 (pdf)

  

Geïnteresseerd in een interview, reportage, artikelenserie of longread?