Cityfarming: technologisering van de tuinbouw

Ook in een klimaatcel zonder daglicht en potaarde, maar met ledverlichting en een gereguleerde lucht- en mesttoevoer, kan groente en fruit groeien. Dat gaat sneller, kost veel minder water en kan zonder bestrijdingsmiddelen. Maar het is erg duur. Dus richt deze techniek zich nu vooral op exclusieve gewassen en 'designersla'. Door onze sterke tuinbouwsector in combinatie met Philips' ledverlichting doet Nederland aardig mee in deze mondiale trend.

 

Technisch Weekblad, januari 2016


meer lezen

Een toppositie op de lijstjes zegt lang niet alles

Slimste regio ter wereld, beste investeringsregio na Londen en Helsinki, economisch best presterende regio van Nederland: Brainport Eindhoven doet het goed in 'de lijstjes'. Maar wat zeggen die lijstjes? Niet zoveel, meent econoom Otto Raspe van het Planbureau voor de Leefomgeving. De schaal van Eindhoven is simpelweg te klein.

 

Technisch Weekblad, 13 juni 2014


meer lezen

Franse innovatiecultuur moet op de schop

Frankrijk wil innoveren op z'n Amerikaans. Grenoble en Parijs hebben allebei de ambitie een MIT à la française te creëren: grote campussen met universiteiten, kennisinstellingen en hightech bedrijven. Aan de overheidssubsidie zal het niet liggen, wel aan de mentaliteit van bedrijven en wetenschappers. 'Het bedrijfsleven moet aan het stuur komen.' 

 

Technisch Weekblad, januari 2014

Nanotech-campus in Grenoble
Nanotech-campus in Grenoble

meer lezen 0 Berichten

Kernfusiereactor op de weg

Voor de inwoners van de geïndustrialiseerde regio rond de haven van Marseille is een convoi exceptionnel geen uitzonderlijk gezicht. Toch waren ze vorige week massaal toegestroomd om het testkonvooi voor kernfusiereactor ITER te bekijken.

 

Technisch Weekblad, 1 oktober 2013

 

Lees verder...


Futuristische containerterminal

Veel gaat automatisch bij APM Terminals op Maasvlakte 2, dat zowel de grootste onbemande havenkranen als zuinige, automatisch geleide voertuigen gebruikt om containers te versjouwen.

 

Technisch Weekblad, 11 september 2013

 

Lees verder...