Molens maken

De laatste jaren zijn er duizenden windmolens in de Noordzee verrezen. Hoe komen ze daar? Maritieme bouwvakkers trotseren harde wind en metershoge golven om een molenpark op zee te bouwen. Gelukkig hebben ze handige hulpmiddelen.

 


Quest, december 2013


meer lezen

Wetenschap helpt!

Op de meest onverwachte plekken bieden wetenschappers maatschappelijke instellingen en bedrijven de helpende hand. Zo maakt wiskundige Rob van der Mei met zijn formules de stiptheid van ambulances groter en theaters winstgevender.


meer lezen

Mee op zee

Bijna alles wat van ver komt, reis in containers over zee. Whisky, prullaria uit China, linkerschoenen, rechterschoenen: zonder de kingsize scheepskisten kon de wereldeconomie niet bestaan.

 

Quest, augustus 2013


meer lezen

Buurtbankier

Weg met de euro, lang leve het Brixton Pound en de Bataaf. Over de hele wereld geven steeds meer buurtbewoners en winkeliers een eigen lokale munt uit. Komen we daarmee uit de crisis?

 

Quest, juli 2013

meer lezen

Chips uit de oven

Chips uit de oven


Het Twentse hightechbedrijf SolMateS kan computerchips van een bewegend laagje voorzien. Met zo’n slimme chip kan je bijvoorbeeld vanuit je telefoon een filmpje projecteren op een muur. Hoe bedenk je zoiets?

 

Experiment NL, december 2012

Special bij Quest in samenwerking met NWO

meer lezen

Groot goed

Groot goed

 

NWO stelt geld beschikbaar voor hoogwaardige faciliteiten die toegankelijk zijn voor onderzoekers uit binnen- en buitenland. Dat kan een supercomputer zijn, een unieke microscoop of een speciale database. Onbetaalbaar voor een afzonderlijke universiteit, en

goud waard voor de wetenschap. Deze elf faciliteiten kwamen dankzij NWO van de grond.

 

Experiment NL, december 2012

Special bij Quest in samenwerking met NWO

Samen met Mariken Boersma

meer lezen

Samen sterk

Samen sterk

 

[Quest-debuut!] Wetenschappers werken aan robots die net zo samenwerken als mieren en bijen. Die kunnen in de toekomst zoeken naar slachtoffers in een rampgebied of een verre planeet verkennen. 

 

Quest, november 2012

 

 

meer lezen