Agent krijgt digitale evenknie

Jaarlijks ontvangt de politie circa 40.000 aangiftes van internetfraude. Onderzoekers werken samen met de politie aan software die het aangifteproces kan verbeteren en fraudeurs kan opsporen.

 

I/O Magazine, juli 2018


meer lezen

Kunstobjecten ontrafelen

De zeer rijk versierde, complexe Chinese puzzelballen uit de 18e eeuw zijn door CT-scanners van het Centrum voor Wiskunde en Informatica onder de loep genomen. Zo kunnen onderzoekers meer te weten komen over het vakmanschap van de kunstenaar. Het Rijksmuseum is enthousiast en wil nog meer kunstobjecten door de scanner halen. 

 

Hypothese, juni 2018


meer lezen

Groot en grensoverschrijdend

Een telescoop, biodatabank, sterke magneet of gedigitaliseerde dataset van bijvoorbeeld klassieke teksten. Dat zijn voorbeelden van grootschalige wetenschappelijke infrastructuur waarvoor onderzoeksfinancier NWO eens in de zoveel tijd geld uittrekt. Afgelopen voorjaar werden de nieuwe toekenningen bekend.

 

Hypothese, juni 2018

Photo by Ousa Chea on Unsplash
Photo by Ousa Chea on Unsplash

meer lezen

Strijd tegen de filter bubbles

Hoe kun je lezers uit hun comfort zone halen met verrassende nieuwsberichten zonder ze weg te jagen? Data scientists van Blendle en studenten met verschillende achtergronden buigen zich over die vraag. Een deel van de oplossing komt uit filosofische hoek. 

 

I/O Magazine, april 2018


meer lezen

Een programmeur is ook maar een mens

Software wordt gemaakt door mensen, en mensen maken fouten. Alexander Serebrenik onderzoekt aan de TU Eindhoven hoe de communicatie tussen programmeurs kan verbeteren. Bijvoorbeeld door good old Clippy te herintroduceren, de gewraakte Office Assistent van Windows.  'Maar dan minder vervelend.'

 

I/O Magazine, april 2018 


meer lezen

Nooit meer batterijen vervangen

Naar verwachting zijn er in 2025 honderd miljard apparaten verbonden met het internet. Nu zijn die nog uitgerust met milieuvervuilende batterijen met een beperkte levensduur. Het nieuwe onderzoeksprogramma ZERO ontwikkelt energie-autonome apparaten die ultrazuinig zijn en zelf energie opwekken. 

 

I/O Magazine, december 2017


meer lezen

Patiëntvriendelijke projector

Technisch geneeskundige Stefan Hummelink van de afdeling plastische chirurgie van het Radboudumc begon vijf jaar geleden in zijn schuurtje een eerste prototype in elkaar te knutselen van een anatomieprojector, een hulpmiddel voor plastisch chirurgen die borstreconstructies uitvoeren. Dankzij een Demonstrator-subsidie kan het apparaat binnenkort op grote schaal in de operatiekamer worden ingezet. 

 

I/O Magazine, december 2017


meer lezen

Buddy in de behandelkamer

Het zal je maar overkomen, dat je als jong jongetje of meisje een kankerbehandeling moet ondergaan. Een robot kan deze kinderen bijstaan en geruststellen.

 

I/O Magazine, oktober 2017


meer lezen

Fundamenteel ICT-onderzoek blijft achter

Wil van der Aalst, Nederlands meest vooraanstaande datawetenschapper, vertrekt naar Duitsland. Aan de technische universiteit in Aken gaat hij zich meer richten op ‘verantwoorde’ datawetenschap. Hij maakt zich zorgen om het Nederlandse ICT-onderzoek. De ontwikkeling
van basistechnologieën rond big data komt er bekaaid van af, meent hij.

 

I/O Magazine, oktober 2017


meer lezen