Stroom uit de lucht

Er komen steeds meer draadloze apparaatjes in gebouwen, wegen, auto's, huizen, oren en kleding: het Internet of Things. Ze kunnen hun energie natuurlijk uit een batterij halen, maar het kan ook anders. Met behulp van energy harvesting halen ze hun stroom uit omgevingsenergie zoals zonne-energie, radiosignalen of beweging. 

 

De Ingenieur, maart 2018


meer lezen

Leuk, een unieke woning, maar weinig circulair

Waarom heeft elk raam in mijn nieuwbouwwoning een andere afmeting? Digitale materiaalinformatie en meer standaardisatie in afmetingen en aansluitingen zouden circulaire plannen in de bouwsector enorm vooruit kunnen helpen. Mijn blog naar aanleiding van het KIVI Jaarcongres over de Circulaire Economie. 

 

De Ingenieur, november 2017


meer lezen

Zo goed als nieuw

Het is het ultieme doel van de textielbranche: alle gerecyclede vezels weer volledig als garen gebruiken. Anno 2017 is een trui met 45% gerecycled materiaal echter al heel bijzonder. Een bezoek aan een 'textielvervezelaar', in het Twentse Haaksbergen. 

 

De Ingenieur, november 2017


meer lezen

Herbruikbare huizen

In de kantorenmarkt verschijnt de ene na de andere showcase van circulair bouwen, maar de woningbouwsector blijft achter. Want wie zit er te wachten op een beige toiletpot uit 1985 of wanden met zichtbare naden? 

 

De Ingenieur, november 2017


meer lezen

Zorgwekkende videokunst van Floris Kaayk

Videokunstenaar Floris Kaayk speelt met de grens tussen feit en fictie. Zijn project Human Birdwings is een opsteker voor iedereen die gelooft dat technologie vooral mogelijkheden biedt om mensen tot grote prestaties te verheffen, maar veel van zijn andere werk laat een  zorgwekkend beeld zien van de invloed van technologie op ons leven.

 

De Ingenieur, december 2016


meer lezen

Het tij tegen

Door de aanhoudend lage olieprijs raken de orderboeken in de maritieme sector leeg. De markt voor de offshore windsector slinkt ook, omdat de grootste investeringen in installatieschepen al zijn gedaan. En ondanks hoge R&D-investeringen zijn er te weinig spannende innovaties, waardoor de sector zich onvoldoende in de kijker speelt, ook bij subsidieverleners. 'We moeten zelf meer publiciteit geven aan wat voor moois we maken.'

 

Ingenieur, september 2016


meer lezen

Biologenbolwerk

In het mekka van de Nederlandse life sciences voelen ingenieurs en data-analisten zich steeds meer thuis. Leiden Bio Science Park is een zeer internationaal gezelschap waar zelfs Boston van onder de indruk is. Big data en next generation sequencing zijn hier de buzzwords.

 

De Ingenieur, januari 2016


meer lezen

Leiden gokt met uniek trainingscentrum

Leiden Bio Science Park durft het aan: eind dit jaar wordt de Biotech Training Facility opgeleverd. De risico’s rond het project zijn exemplarisch voor de gehele biotech sector: een kleine kans op groot succes.


Lees mijn blog op de website van De Ingenieur


Voedselvallei

Food Valley heeft met twee naast elkaar opererende organisaties last van bestuurlijke drukte. Dat leidt de aandacht bijna af van de interessante technologische vernieuwingen in de Gelderse Vallei op het gebied van duurzaam hergebruik, gezonde voeding en functional foods.


De Ingenieur, december 2015


meer lezen

Verzamelwoede

Op steeds meer locaties in ons land zijn verzamelplaatsen van innovatie en nieuwe bedrijvigheid te vinden. Journalist en economisch geograaf drs. Amanda Verdonk maakte een rondgang langs deze valleys en campussen, en merkte dat het lastig is grip te krijgen op deze bundeling van bedrijven en kennisinstellingen. Of ze bijdragen aan innovatie en werkgelegenheidsgroei staat nog allerminst vast.

 

De Ingenieur, november 2015


meer lezen

Kennisfabriek

Het Limburgse Chemelot is langzaam aan het veranderen van een petrochemisch industrieterrein in een kenniscommunity op het gebied van biogebaseerde en biomedische materialen en geavanceerde materialen die voorspelbaar gedrag vertonen. Met een nieuw centraal ontmoetingsgebouw verdwijnen de schoorstenen en fabrieken straks naar de achtergrond en ontstaat een groene en moderne kennisfabriek.


De Ingenieur, november 2015


meer lezen

Bedrijvenbroeinest

YES!Delft viert dit jaar zijn succesvolle tienjarige bestaan. Vanaf volgend jaar kan de incubator in de naastgelegen nieuwbouw ook biotech-gerelateerde start-ups kwijt. Terwijl YES!Delft steeds strenger selecteert, houdt de TU Delft juist alle opties open voor wie zich maar wil vestigen op science park Technopolis. 'Bedrijven moeten wel een relatie hebben of willen met de TU Delft.'


De Ingenieur, oktober 2015


meer lezen

Philips' erfenis

Na twaalf jaar opendeurenbeleid drukt Philips nog altijd zijn stempel op de High Tech Campus in Eindhoven. Tegelijkertijd werpt de open innovatiestrategie zijn vruchten af. Met geïntegreerde fotonica als een van de nieuwste parels blijft ook anno 2015 lichttechnologie van belang.


De Ingenieur, september 2015


meer lezen

Institutencluster

Amsterdam Science Park is zijn ondernemende kant nog aan het ontdekken. Met een focus op fundamenteel wetenschappelijke topinstituten hoopt de campusorganisatie een magneet te zijn voor bedrijven en een verloren gewaand kennisgebied te hervinden.


De Ingenieur, augustus 2015


meer lezen

Clusters in cluster

Al sinds de jaren tachtig zet Twente vol in op jong ondernemerschap. Dat heeft geleid tot een grote innovatiegemeenschap, waar nu ook Amerikaanse investeerders op af komen. Twente blinkt onder meer uit in micro- en nanotechnologie. Lastig is alleen dat die sector niet per se bijdraagt aan een open en bruisende innovatiecultuur. 'Je ziet hier verschillende kleine clubjes, dat moet massaler.'


De Ingenieur, juli 2015


meer lezen

Creatieve combinaties

Radicale innovaties ontstaan op onverwachte plekken, bedacht door mensen met een atypische achtergrond. 'We hebben generalisten nodig die nieuwe verbanden kunnen leggen die specialisten niet zien', stelt prof.dr. Koen Frenken, hoogleraar Innovatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.


De Ingenieur, juli 2015


meer lezen

Waterknoop

De Watercampus Leeuwarden groeit als kool. En dat terwijl de meest dichtbij zijnde relevante universiteiten minstens 170 km verderop zijn gelegen en er geen grote multinationals als aanjager fungeren. Deze campus, gecreëerd om een braindrain te voorkomen, trekt nu zelfs buitenlandse bedrijven aan. 'De complete innovatiecirkel is hier aanwezig.'


De Ingenieur, juni 2015


meer lezen

Valleyreporter

Het komende half jaar trek ik als razende Valleyreporter door het land: ik ga zeven Valleys, campussen, science parks, broedplaatsen of hoe je ze ook mag noemen bezoeken. Ik spreek met de lokale bestuurders, wetenschappers en innovatieve ondernemers en maak foto's. Waar bruist het van innovatie? En wat levert het op, zo'n regionale clustering? In opdracht van De Ingenieur schrijf ik artikelen en blogs.

 

Lees hier mijn blogs over Watercampus Leeuwarden, Kennispark Twente en Amsterdam Science Park. 

Watercampus Leeuwarden
Watercampus Leeuwarden

Grootse golfgoot

Binnenkort zijn de auteurs van Guinness World Records welkom in Delft, want daar wordt de grootste manmade golf ter wereld opgewekt. Kennisinstituut Deltares neemt een nieuwe Deltagoot in gebruik, die het testen van harde en zachte waterkeringen op ware grootte mogelijk maakt.


De Ingenieur, april 2015


meer lezen

Besparende vaarvleugel

De Hull Vane is een vleugel aan de achterkant van de bodem van een schip die zorgt voor minder weerstand. Uit proefvaarten blijkt dat met de vleugel een brandstofbesparing tussen 10 en 23% is te realiseren.


Dit project was genomineerd door voor de vakprijs de Vernufteling.


Ingenieur, februari 2015


meer lezen

Water voor de woestijn

De woestijn rukt op, waardoor oogsten verloren gaan, conflicten uitbreken over watergebruik, en mensen uithongeren en op de vlucht slaan. Op

verschillende plekken in de wereld moeten radicale technieken dit probleem te lijf te gaan. ‘De vraag is wat de juiste techniek is, want dat is voor elke regio weer anders.’


De Ingenieur, juli 2014meer lezen

Tunneltest

Dwars door het Zwitserse hooggebergte is de afgelopen jaren 28 miljoen ton gesteente weggeboord om de langste spoortunnel ter wereld te realiseren. De nieuwe tunnel in aanbouw levert een tijdwinst qua reistijd van een

uur en door de vlakkere route vermindert het stroomverbruik van de treinen. De Ingenieur nam vast een kijkje.


De Ingenieur, juli 2014


meer lezen

Duurzaam Bouwen Award

Voor De Ingenieur portretteerde ik twee kanshebbers op de Duurzaam Bouwen Award. In Nieuwegein transformeerde Jutphaas Wonen met minimale middelen een kantoorgebouw tot huurwoningen, door gebruik te maken van een Legoblokken-systeem. In Alphen aan den Rijn geeft een afvalstation de eerste aanzet tot een afvalvrije gemeente. De aannemer van dit project, Nieuwenhuizen Daandels Bouw, won in de categorie duurzaamste bouwpartij.

 

De Ingenieur, januari 2014

Ecopark Alphen a/d Rijn
Ecopark Alphen a/d Rijn

meer lezen

Completere Cradle to Cradle

Elf jaar na Cradle to Cradle komen de Duitse chemicus Michael Braungart en Amerikaanse architect William McDonough met een nieuw boek. De Upcycle is wellicht minder vernieuwend, maar wederom inspirerend.

 

 


meer lezen

Logistieke nachtmerrie

Het grootste wetenschapsproject en de meest complexe machine op aarde: kernfusiereactor ITER lijkt alle records te breken. Zes landen en de Europese Unie werken samen om van alle hightech onderdelen in Zuid-Frankrijk een werkend apparaat te maken.

 

De Ingenieur, oktober 2013


meer lezen

Het G-gevoel

In een Ferrari-karretje met 240 km/h scheuren, van een hoogte van 140 m vallen of twaalf keer over de kop: in de achtbaanwereld moet het altijd sneller, hoger en extremer. Met geavanceerde ontwerpsoftware laat het Limburgse Vekoma zo'n ritje toch comfortabel verlopen. Een van 's werelds grootste achtbaanbouwers evolueerde van de ruwe en hobbelige Python tot de soepele rit op de grillige hoefijzers van de Orkanen.

 

De Ingenieur, juli 2013


meer lezen

Surrealistische school

Twee jonge Nederlandse toptalenten wonnen een studiebeurs voor een zomerprogramma aan de Singularity University, op de NASA-campus in Silicon Valley. Maayke Damen en Yori Kamphuis zijn overweldigd door het positieve wereldbeeld en de mogelijkheden van nieuwe technologieën. 'Het was een surrealistische ervaring.'

 

De Ingenieur, juni 2013

 

meer lezen

Moeilijke markt

Moeilijke markt

 

Mobiel betalen is een enorm succes in Afrika. Dat is opmerkelijk, aangezien veel productintroducties in ontwikkelingslanden falen door te veel focus op technologie en te weinig aandacht voor de lokale context. Langzaamaan probeert de ontwikkelingswereld los te komen van het subsidie-infuus.

 

De Ingenieur, maart 2013

meer lezen

Verantwoorde villa

Verantwoorde villa

 

Architect Jouke Post bouwde zijn eigen cradle-to-cradlewoning. Dat betekent een ingetogen ontwerp, zonder risicomijdende projectontwikkelaars en aannemers, maar ook zonder giftige stoffen en klimaatinstallaties. Als het windstil is werkt de natuurlijke ventilatie niet, maar dan gaan gewoon de ramen open. 'Dat accepteer ik.'

 

De Ingenieur, september 2012

meer lezen

Betere biobrandstof

Betere biobrandstof

Derde wereld benut onkruid en plantafval

 

Jatropha gold als het ideale gewas voor de productie van biobrandstof in ontwikkelingslanden. Die belofte maakt de plant echter niet waar. 'Maar wij hebben geleerd dat elke regio wel zijn eigen reststromen of onkruid beschikbaar heeft om aan te wenden als biobrandstof.' Zo haalt Oeganda energie uit de waterhyacinten die een plaag vormen op het Victoriameer.

 

De Ingenieur, juni 2012

meer lezen

Podiumkunst

Podiumkunst

Achter de schermen bij concertreeks Guus Meeuwis

 

Het van oorsprong Belgische Stageco bouwt concertpodia voor een keur aan nationale en internationale artiesten. Voor de concerten van Guus Meeuwis deze maand in Eindhoven vervoerde de podiumbouwer 280 ton materiaal in 14 trailers naar het Philips stadion. Aan het spektakel ging ruim een half jaar van voorbereiding vooraf. 'Lastminuteaanpassingen gebeuren vaker wel dan niet.' 

 

De Ingenieur, juni 2012

meer lezen

Het groenste gebouw

Duurzaamheid Floriade geremd door politiek

Het groenste gebouw

 

Villa Flora, het expositiegebouw van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, moest een icoon van duurzaamheid en vernieuwing worden. Tijdens het ontwerpproces drong de politiek echter aan op het gebruik van beproefde technieken. ‘Het is eigenlijk niet mogelijk om daarmee zo’n icoon te creëren.’ De vernieuwing bestaat nu uit een demontabele betonconstructie en een hoogrendementwarmtesysteem.

meer lezen

Een eigen bedrijf starten? Het kan dus wel!

Een eigen bedrijf starten? Het kan dus wel!

 

Stel, je hebt een briljant idee voor een nieuw product. Bijvoorbeeld een elektrische vrachtfiets of een nieuwe productietechniek met flexibele mallen. Bedrijven zitten niet direct op zo’n idee te wachten als er nog geen uitgewerkt prototype is. Dus je besluit voor jezelf te beginnen, maar je hebt geen idee hoe je de markt moet bestieren en juridische zaken moet regelen. Een incubator kan je op weg helpen. Ze zijn er in alle soorten en maten.

meer lezen

Oesters tegen zandhonger

© Amanda Verdonk
© Amanda Verdonk

Oesters tegen zandhonger

 

Sinds dertig jaar is ‘bouwen met de natuur’ een trend. In de Oosterschelde zetten baggeraars en ecologisch onderzoekers inmiddels oesterriffen in bij de kustverdediging. Ze komen zo tot nieuwe inzichten die ook een interessant exportproduct vormen.

 

meer lezen

De Vernufteling

© Witteveen + Bos
© Witteveen + Bos

De Vernufteling

 

De Vernufteling is de prijs voor het mooiste project van een ingenieursbureau. Voor De Ingenieur beschreef ik vier projecten, zoals een Stolphogeschool en een Fietsecoduct.

meer lezen

Aan de macht

Aan de macht

 

Techniekstudenten zijn misschien niet meteen geneigd te denken aan een functie als CEO, toch hoort besturen ook bij het vak van ingenieur, meent ing. Martin van Pernis, KIVI NIRIA-voorzitter en oud-president-directeur van Siemens Nederland. Hij is de eerste spreker in de CEO-reeks, georganiseerd door KIVI NIRIA Students Eindhoven. Ook Philips-topman ir. Gerard Kleisterlee spreekt de studenten toe.

meer lezen

Groen kantoor: ecoclaims langs de meetlat

Groen kantoor: ecoclaims langs meetlat

 

Zo’n veertig panden streden om de titel Duurzaamste Bedrijfsgebouw van Nederland 2011, een initiatief van het VARA-programma Vroege Vogels en De Ingenieur. De jury wees de gerenoveerde, ruim honderd jaar oude watertoren met nieuw aangebouwd paviljoen in Bussum aan als winnaar. ‘Het gebouw heeft een duidelijke voorbeeldfunctie voor de kantorenmarkt.’

meer lezen

Zelfs het graf een wieg

Zelfs het graf een wieg

Duurzaam bouwen staat volop in de aandacht. Overal verrijzen energieneutrale woningen en wijken, maar kringloopbestendige bouwmaterialen worden nog zelden toegepast. Het blijkt namelijk een lastige opgave om materialen volledig volgens de zogenaamde Cradle-to-Cradlefilosofie te maken. Bovendien lijkt de bouwwereld er nog niet echt warm voor te lopen.

meer lezen

Datacentrum tussen kassen

Datacentrum tussen kassen

 

In de Wieringermeer verrijst binnenkort een datacentrum tussen de tuinbouwkassen. Het gebouw gebruikt grondwater om de servers te koelen en levert het opgewarmde water vervolgens aan de kassen, die weer stroom leveren aan het datacentrum. Daarmee is het datacentrum in principe geheel onafhankelijk van het elektriciteitsnet.

 

meer lezen