Nummer Twee is er

Woensdag 22 november werd de tweede editie van Utrechtse Zaken gepresenteerd, het magazine boordevol inspirerende ondernemersverhalen uit de wijken Pijlsweerd-Oudenoord. Ditmaal was de feestelijke lancering in Het Huis Utrecht. Weer een mooie co-productie vanuit de Klompenfabriek! Selke Altena (midden) deed het bladmanagement, Nadine van den Berg (rechts) maakte de foto's en ik schreef een aantal artikelen en deed de eindredactie. 

 

Bekijk de nieuwste editie op utrechtsezaken.nl  


meer lezen

Leuk, een unieke woning, maar weinig circulair

Waarom heeft elk raam in mijn nieuwbouwwoning een andere afmeting? Digitale materiaalinformatie en meer standaardisatie in afmetingen en aansluitingen zouden circulaire plannen in de bouwsector enorm vooruit kunnen helpen. Mijn blog naar aanleiding van het KIVI Jaarcongres over de Circulaire Economie. 

 

De Ingenieur, november 2017


meer lezen

Robot aast helemaal niet op journalistenbaan

Ook robots kunnen nieuwsberichten schrijven. Maar vooralsnog is kunstmatige intelligentie niet ver genoeg ontwikkeld om de journalist te vervangen. En bovendien: de sector is gewoon niet interessant genoeg om te automatiseren.

 

nieuwejournalistiek.nl


Nieuw magazine: Utrechtse Zaken

Op 16 februari werd hij feestelijk gelanceerd: het gloednieuwe magazine Utrechtse Zaken, met inspirerende ondernemersverhalen uit de Utrechtse wijken Pijlsweerd en Oudenoord. Utrechtse Zaken is een co-productie van de Klompenfabriek, mijn werkplek aan de Weerdsingel. Selke Altena deed het bladmanagement, ik nam de coördinatie en eindredactie voor rekening en schreef enkele artikelen. Het blad staat vol met interviews over en door Klompenmakers, maar ook andere ondernemers uit de wijk krijgen hier een podium.


Op reportage in de VS

Automatisering slaat in alle sectoren toe, ook in de journalistiek. In de VS zijn er al nieuwsorganisaties die sportwedstrijden en financiële kwartaalberichten door software laten schrijven en worden automatische fact-checkers op uitspraken van politici losgelaten. Als onderdeel van het project Nieuwe Journalistiek onderzoek ik wat dit betekent voor de journalistiek. Daarvoor bezocht ik een aantal (media)bedrijven in de Verenigde Staten.

 

Lees het hele dossier op nieuwejournalistiek.nl

Op bezoek bij The Washington Post
Op bezoek bij The Washington Post

Robot reporter on tour

Hoera! Ik heb een subsidie gekregen uit het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en ga onderzoek doen naar Robotjournalistiek. Daarvoor trek ik een paar weken naar het oosten van de VS, waar veel vernieuwing op dit vlak plaatsvindt.


meer lezen

Nieuwe opdrachtgever: Economic Board Utrecht

Via reclamebureau DDK werkte ik mee aan het relatiemagazine van het Economic Board Utrecht, dat werkt aan een groene, gezonde en slimme regio Utrecht. Ik schreef een artikel over de plannen om het slechte binnenklimaat op scholen aan te pakken.

 

EBU Get Connected Magazine (zie p. 11), feb 2016


4 tips voor journalisten die met commerciële opdrachtgevers toch geloofwaardig willen blijven

Als freelance journalist ontkom je eigenlijk niet aan het werken voor commerciële opdrachtgevers of instellingen die jou vragen om teksten te schrijven voor relatiemagazines of advertorials. Maar zulke opdrachten hoeven geen noodzakelijk kwaad te zijn. Ook branded content kan interessant en zinvol zijn om te maken. Als je het zorgvuldig aanpakt, dan hoeven je journalistieke principes niet overboord. Vier tips.

 

Deze blog verscheen ook op De Nieuwe Reporter, weblog voor debat over de toekomst van de Nederlandse journalistiek.


meer lezen

Innovatietoppers van 2015

Van Leeuwarden tot Geleen en van Delft tot Enschede; in 2015 reisde ik stad en land af om innovatief Nederland in beeld te brengen. Wat waren de meest bijzondere innovaties die ik tegenkwam? Een top 5.


meer lezen

Leiden gokt met uniek trainingscentrum

Leiden Bio Science Park durft het aan: eind dit jaar wordt de Biotech Training Facility opgeleverd. De risico’s rond het project zijn exemplarisch voor de gehele biotech sector: een kleine kans op groot succes.


Lees mijn blog op de website van De Ingenieur


Vissen met de VWN

Een zacht zeebriesje, lekker zonnetje, negentien graden. Het was goed toeven vrijdag 22 mei aan boord van het Texelse vissersschip TX10. Er stond wel een serieus onderwerp op de agenda: overbevissing. Maar is dat nog wel een probleem eigenlijk? Visser Frido heeft zijn geheel eigen manier gevonden om ermee om te gaan.


Lees het verslag op de website van de VWN


Valleyreporter

Het komende half jaar trek ik als razende Valleyreporter door het land: ik ga zeven Valleys, campussen, science parks, broedplaatsen of hoe je ze ook mag noemen bezoeken. Ik spreek met de lokale bestuurders, wetenschappers en innovatieve ondernemers en maak foto's. Waar bruist het van innovatie? En wat levert het op, zo'n regionale clustering? In opdracht van De Ingenieur schrijf ik artikelen en blogs.

 

Lees hier mijn blogs over Watercampus Leeuwarden, Kennispark Twente en Amsterdam Science Park. 

Watercampus Leeuwarden
Watercampus Leeuwarden

Hoera! 5 jaar Amanda Schrijft

Jawel, ik heb de Valley of Death overleefd. De helft van de eenmanszaken stopt er na vijf jaar alweer mee, al dan niet noodgedwongen. Amanda Schrijft gaat gewoon door, en staat er goed voor! Alle reden voor een feestje op mijn kantoor De Klompenfabriek, waar ik al die vijf jaren veel inspiratie heb opgedaan. Wat waren mijn persoonlijke hoogtepunten uit vijf jaar ondernemen?


meer lezen

Zwitserse trein stopt bij de grens

Zwitserland is hét land van de treinen. In een reis met de Europese vereniging van wetenschapsjournalisten (EUSJA) reizen we het hele land door per trein, zelfs door de immense nieuwe Gotthard Basistunnel. Zwitserland is ook het meest innovatieve land ter wereld, maar voor hoe lang nog?

 

 

Treinreizen door Zwitserland is magnifiek!
Treinreizen door Zwitserland is magnifiek!

meer lezen

Frans innovatiecluster is vooral een wetenschapscluster

Ingeklemd tussen de bergen Chartreuse, Vercors en Belledonne ligt het pittoreske Grenoble, waar een grote hoeveelheid wetenschappelijke instellingen in smetteloos witte gebouwen is ondergebracht. Zo’n twintig Europese wetenschapsjournalisten waren er vorige week te gast.

 

bezoek aan de cleanroom van CEA
bezoek aan de cleanroom van CEA

meer lezen

Zonnig met hier en daar een plasmawolk

Verslag EUSJA-reis ITER, Cadarache, Zuid-Frankrijk

 

Een internationaal reisgezelschap is altijd leuk. Een Italiaan vertelt saillante details over de rare gedragingen van Berlusconi, een Russische vertelt hoe ze het verlammende persregime ontduikt en een Ier vertelt over Ierse spookwijken veroorzaakt door de vastgoedcrisis. Leuk om te zoeken naar verschillen en parallellen tussen landen. Bij het kernfusieproject ITER zijn al die internationale gesprekken aan de orde van de dag. Maar daar blijft het niet bij borrelpraat. Op internationaal niveau moeten keiharde afspraken gemaakt worden om de meest complexe machine ter wereld te maken. Een haast onmogelijke opgave.

 

 

 

meer lezen

Cijfers liegen niet. Of toch wel?

Verslag VWN-workshop statistiek, 26 maart 2013

 

‘Rood vlees verhoogt kans op vroege dood’. Het is zomaar een voorbeeld van een wetenschapsnieuwtje dat weleens de krant haalt. Maar als je in de achterliggende statistiek van dit onderzoek duikt, dan kom je er achter dat we echt niet massaal vegetariër hoeven te worden. Hans van Maanen - wetenschapsjournalist, Volkskrant-columnist en ‘ontmaskeraar van gecijferde onzin’ – gaf ons een inkijkje in de wondere wereld van standaarddeviaties en betrouwbaarheidsintervallen.

 

 

meer lezen

De schimmige wereld van monetaire idealisten

De Amerikaanse schrijver Douglas Rushkoff (onlangs nog te zien in Tegenlicht) is een voorstander van het afschaffen van centrale banken. Hij vindt dat we zelf voor bankier moeten spelen. Dat schreef ik in een oudere blog, en ik kon me er toen nog niet veel bij voorstellen. Sinds ik een artikel geschreven heb over alternatieve munten en de online versie daarvan, de Bitcoin, weet ik waar hij het over heeft. Welkom in de wereld van de monetaire idealisten. 

 

 

 

 

 

meer lezen

My First Jaunt*

Norsk Form/Kjersti Gjems Vangberg
Norsk Form/Kjersti Gjems Vangberg

Het is een spraakmakend fenomeen in journalistenland: de Snoepreis. Al jaren hoor ik collega's over 'veldwerk' naar leuke bestemmingen, zoals een Arcadis-reisje naar de VS, een reis van het Turks toerismebureau naar Troje en - de meest gehoorde - een Yakult-reis naar Japan. Er is geen enkele verplichting om iets te publiceren naar aanleiding van zo'n reis, maar de Yakult-journalisten waren toch wel opvallend positief over probiotica. En Jop de Vrieze schrijft dat hij met net wat meer aandacht naar Zweedse persberichten kijkt, sinds hij daar gratis heen mocht op uitnodiging van een Zweeds ministerie. 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt', is zijn vrees. Vorige week was ik voor het eerst aan de beurt.

 

 

meer lezen

USA: Groots en meeslepend

'En Amanda wil naar Hollywood.' Het was een zinnetje uit het afscheidslied dat we moesten instuderen toen we de basisschool verlieten. Elke klasgenoot kreeg een zinnetje dat  hem/haar typeerde. Ik was in die tijd helemaal gek van de Verenigde Staten. Ik droeg een speldje met de Amerikaanse vlag erop, haalde met gemak een 10 bij een toets over de vijftig staten, en ik was heel goed in Engels door alle Amerikaanse films en series die ik keek. Op de middelbare school moesten we bij tekenles een landschap tekenen, en tekende ik de heuvels bij Hollywood, inclusief het beroemde Hollywood Sign. Overigens tot groot ongenoegen van de leraar, die het maar nepperij vond. Inmiddels is mijn adoratie voor de VS flink bekoeld geraakt. Maar toch, ik was dolenthousiast om het land de afgelopen weken voor de tweede keer te bezoeken. Dit keer stond het Zuidwesten op het programma.

meer lezen

Hack de economie

De Amerikaanse schrijver en 'mediatheoreticus' Douglas Rushkoff heeft een radicale oplossing voor de wereldwijde economische crisis: beschouw de economie als besturingssysteem en breek daarop in. Word programmeur en probeer de 'algoritmen' van het financiële stelsel met al zijn creatieve en innovatieve (lees: sluwe) producten te doorgronden. En als het even kan te verbeteren. Hij trekt veel parallelen met internet. Want ook daar sluiten we gemakkelijk onze ogen voor de soms dubieuze praktijken van internetdiensten. Wat doen grote corporaties met ons geld? En met onze persoonlijke gegevens?

 

 

meer lezen

Teksten genezen

Een journalist is een luistervink. Vragen stellen, begrijpend knikken en schrijven; dat zijn zo'n beetje de kernactiviteiten. Maar journalisten hebben zelf ook kennis, bijvoorbeeld van taal, stijl en spelling. Bij de workshop 'Teksten met Impact' was ik voor de verandering zelf aan het woord en kon het publiek vragen stellen, begrijpend knikken en - hopelijk - beter leren schrijven.

 

 

 

meer lezen