Doorbraak Nederlandse zonneceltechnologie laat op zich wachten

 

De technologieën om zonnecellen te produceren zijn divers en van convergentie is nog geen sprake. Zowel investeerders als consumenten zien door de bomen het bos niet meer.

 

Cradle-to-cradle vraagt om nieuw businessmodel

 

Producenten moeten gedurende de gehele levenscyclus voor hun gehele product verantwoordelijk blijven. Alleen dan is echte cradle-to-cradle mogelijk.

 

De Nederlandse robot wil voorop lopen

 

Robotica is hot.Maar voordat autonoom rondwandelende machines op grote schaal hun intrede doen zal er nog een aantal hordes genomen moeten worden.

 

Ook het internet kan groener

 

Datacentra zijn enorme energieslurpers. Maar de natuur kan een handje helpen om ze zuiniger te maken.

Luxetoerist wordt bouwheer van Amsterdam

 

De gemeente Amsterdam schetst in zijn Structuurvisie Amsterdam 2040 een visionair beeld van de toekomst met daarin een ruimtelijk antwoord op maatschappelijke vraagstukken. Maar het in de praktijk verbinden van ruimtelijke ordening met maatschappelijke ontwikkelingen is lastig, bleek tijdens het congres Over Morgen.

Download
Blauwe Kamer juni 2011
Blauwe Kamer juni 2011.pdf
Adobe Acrobat document 193.9 KB

Zonnewagen naar Zuidpool

 

Engineeringstudenten van de Hogeschool Utrecht werken aan een lichtgewicht voertuig dat met behulp van zonne-energie naar de Zuidpool moet rijden. Oud-student en beroepsavonturier ing. Wilco van Rooijen zal het voertuig besturen tijdens de barre, 2300 km lange tocht.

Download
TECHNO! maart 2011
Techno! maart 2011.pdf
Adobe Acrobat document 235.8 KB

Opknapbeurt voor stempelwijk Kanaleneiland-Zuid

 

In tegenstelling tot het noordelijke gedeelte, gaat de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Zuid niet onder de sloophamer. De wijk wordt gerestaureerd met respect voor de oorspronkelijke stedenbouwkundige principes. Die zijn niet meer overal zichtbaar.

Download
Blauwe Kamer februari 2011
Blauwe Kamer februari 2011.pdf
Adobe Acrobat document 151.1 KB

Regeling duurzame energie SDE+ opent 1 juli

Subsidiestrijd barst los

 

Op 1 juli gaat de vernieuwde SDE+-regeling open, een subsidiepot waarmee investeringen in duurzame energie worden gestimuleerd door het prijsverschil te overbruggen tussen grijze en groene energie. Zonnepanelen moeten nu concurreren met andere technologieën.

 

 

Download
Technologiekrant juni 2011
Technologiekrant juni 2011.pdf
Adobe Acrobat document 158.6 KB

Sanitaire cel is de kern

TU Delft presenteert energieneutraal appartementencomplex

 

Energieneutrale eengezinswoningen zijn inmiddels geen noviteit meer. Bij het bouwen van een energiezuinig appartement komt veel meer kijken, zoals verschillende gebruikers en strengere regelgeving. De TU Delft durft die uitdaging aan en presenteert twee zogeheten bouwknopen op de Internationale Bouwbeurs.

Download
Technologiekrant februari 2011
Technologiekrant februari 2011.pdf
Adobe Acrobat document 485.9 KB

'Werk moet een boodschap hebben'

 

De Dutch Design Week (DDW) is als een soort Koninginnedag begonnen, zegt directeur ing. Hans Robertus aan de vooravond van de negende editie. 'Een aantal designers wilde als het ware met de spullen op de stoep hun ontwerpen tonen. Dat begon in Eindhoven, maar al snel deed heel ontwerpend Nederland mee. We regelen nog steeds dat 'schoolpleintje' waar ontwerpers hun werk kunnen tonen.'

 

Download
Technologiekrant oktober 2010
Technologiekrant 8 okt 2010.pdf
Adobe Acrobat document 784.5 KB

Geef geld uit aan (goed) eten en bespaar

 

De Amerikaanse auteur John Robbins, schrijver van de bestseller The New Good Life, zet een aantal verontrustende feiten op een rij over het gemiddelde Amerikaanse voedselpatroon, waarin fastfood een hoofdrol speelt. De zorgkosten rijzen daardoor de pan uit. In Nederland gaat het ook langzaam die kant op. Fastfood is daarom op lange termijn helemaal niet zo goedkoop als het lijkt.

 

Ode, november 2010

 


Rotterdamse havenbedrijfsleven op drift?

 

De Rotterdamse haven is mondiaal georiënteerd, niet alleen vanwege de wereldhandelsstromen, maar ook vanwege de vestigingen van bijvoorbeeld Chinese, Amerikaanse, Britse en Deense conglomeraten. Hebben deze nog wel binding met de Rotterdamse haven?

Download
Geografie september 2008
Geografie september 2008.pdf
Adobe Acrobat document 549.0 KB

Mackloet, A. (2006) Locational dynamics in an era of global economic change. Is the port of Rotterdam up to the challenge? Paper presented at the ERSA conference, Volos, Greece

 

Mackloet, A., V. Schutjens & P. Korteweg (2006) Starten vanuit huis: bittere noodzaak of verkozen lifestyle? Een exploratief onderzoek in twee stadswijken. Utrecht: Nethur/DGW Partnership 36

 

"Waar mensen wonen" Academisch Weblog van het Ublad Online, 2005-2006

 

Mackloet, A. (2004) De haven een logische logistieke locatie? Rooilijn, 9, november 2004