Innovatiejournalistiek

voor onder andere NRC, De Ingenieur en I/O Magazine

Gewoon veilig

Na Privacy by Design is er nu ook Safe by Design - een term die onder andere in de chemische industrie in zwang is geraakt. Het idee: ontwerp je producten zodanig dat ze inherent veilig zijn. Zo komen er geen 'rotstoffen' meer in de bodem of het oppervlaktewater terecht. Mijn artikel voor het trendcahier De Lichtkogel, waarin Rijkswaterstaat nieuwe trends en ontwikkelingen verkent.

 

Lichtkogel, juli 2019 (pdf)

 

Nadine van den Berg
Nadine van den Berg

Betere zorg met big data

In Utrechtse Zaken pleit de programmeleider Robert Verheij voor meer 'datasolidariteit': om de gezondheidszorg te verbeteren. ‘Want ook als je niet of niet meer ziek bent, draag je bij met je data.’

Weer een mooie coproductie met mijn kantoorgenoten van de Klompenfabriek!

 

Utrechtse Zaken, juni 2019

 


AI in de behandelkamer

Kunstmatige intelligentie (AI) vindt ook zijn weg naar de ziekenhuizen. In het UMC Utrecht werken een epidemioloog en een analist van medische beelden samen om het risico op hart- en vaatziekten te berekenen, op basis van 16.000 CT-scans. Dat is nog geen sinecure.

 

I/O Magazine, juni 2019 (pdf)

Daria Nepriakhina
Daria Nepriakhina

Dankzij een app lekkerder in je vel

Door het verzamelen van actieve en passieve data willen de makers van de app G-Moji jongeren met psychische problemen helpen. Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) gaat deze data analyseren en probeert daarmee te voorspellen hoe de jongeren in hun vel zitten. Door de app te integreren in een behandeling hopen de initiatiefnemers
uithuisplaatsing te voorkomen.

 

I/O Magazine, april 2019

Zwerfvuil op straat? App de gemeente

Zwerfafval, een kapotte lantaarnpaal of losliggende stoeptegels. Iets bij de gemeente melden is nog niet overal even eenvoudig. „Als je een gemeente echt op tilt wil krijgen, dan moet je in één melding drie verschillende dingen noemen.”


NRC, 18 februari 2019 

Geïnteresseerd in een interview, reportage, artikelenserie of longread?