Publicaties

Aan de knoppen

 

Wie zijn die mensen die ons verslaafd hebben gemaakt aan onze smartphones en apps? Het zijn programmeurs, de meest onopvallende, invloedrijke beroepsgroep, stelt de Canadees/Amerikaanse journalist Clive Thompson, die er een mooi genuanceerd boek over schreef. Afgelopen november was hij in Nederland, ik interviewde hem voor De Ingenieur.

 

De Ingenieur, januari 2020 (pdf)


Grillig en onvoorspelbaar

China is grillig en onvoorspelbaar; wat hebben westerse bedrijven daar te zoeken? "Vele vertrekken toch weer met de staart tussen de benen", zegt Erasmus-hoogleraar Martin de Jong. "Je kunt beter snel cashen en wegwezen."

 

De Lichtkogel (Rijkswaterstaat), december 2019 (pdf)

Snelste of veiligste route?

De keerzijde van de tijdswinst van navigatie-apps. 'Het is een té wiskundige route.'

 

NRC, 9 december 2019

 

Toevalstreffer wordt topmateriaal

Rioolwater, wat moet je daarmee? Als je gebruik maakt van het zogeheten Nereda-proces dan kun je daar een waardevolle nieuwe stof uit winnen, zo blijkt. De stof is 'kaumera' genoemd en wordt nu voor het eerst op grote schaal in Zutphen gewonnen.

 

Delft Integraal, oktober 2019 (pdf)

 Breincomputer

Kunnen doven straks horen en blinden zien? Met behulp van neurale netwerken, een veelbelovende stroming binnen de kunstmatige intelligentie, wordt dat mogelijk gemaakt. Inspiratiebron? Ons eigen brein.

 

NWO Resultaat, 2019 (pdf)

Slimme gehoorassistent

Het gehoorapparaat van de toekomst bevat een smart agent. Dat is een slim algoritme dat het geluid automatisch kan aanpassen, zodat messengeklater in een restaurant of geroezemoes op een feestje niet meer als stoorzender fungeert.

 

I/O Magazine, december 2019


 

Geïnteresseerd in een interview, reportage, artikelenserie of longread?