Robot reporter on tour

Hoera! Ik heb een subsidie gekregen uit het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en ga onderzoek doen naar Robotjournalistiek. Daarvoor trek ik een paar weken naar het oosten van de VS, waar veel vernieuwing op dit vlak plaatsvindt.


Robotjournalistiek? Is dat een robot als nieuwslezer of een robot die in een oorlogsgebied tussen de bommen en granaten militairen en slachtoffers interviewt ('Wat gaat er nu door u heen?')?

Nouja, dat zou kunnen, maar je moet eerder denken aan algoritmes. Dat zijn programmeerregels in software die tot compleet nieuwe toepassingen leiden. Denk aan een chat-bot die kan interviewen. Misschien ken je de virtuele assistent Billie van bol.com al of Yamuda van Coolblue. Dan ben jij degene die vragen stelt, maar waarom zou een robot ook geen vragen kunnen stellen? Er zijn al interviewende chat-bots in ontwikkeling. Maar er zijn ook automatische persberichtenfilters, automatische nieuwsberichtenschrijvers en automatische factcheckers. Zijn deze technieken vooral een handig hulpmiddel voor journalisten, zodat ze zich meer op goed doorwrochte stukken kunnen richten? Of zijn ze een bedreiging voor de journalistiek? Wetenschappers zijn immers steeds beter in staat om vormen van menselijk gedrag, zoals humor, creativiteit en spitsvondigheid in te programmeren in computers. In de VS zijn bedrijven actief die dit soort software al verkopen, ook zijn daar veel mediabedrijven die werken met zulke tools. In september ga ik op pad om uit te zoeken of ik mijn eigen beroep kan opdoeken. Mijn bevindingen publiceer ik in ieder geval op nieuwejournalistiek.nl, waar meer projecten te vinden zijn die de toekomst van de journalistiek onderzoeken. Denk gerust met me mee: wat moet ik lezen, wie moet ik spreken? Tips zijn welkom!