Completere Cradle to Cradle

Elf jaar na Cradle to Cradle komen de Duitse chemicus Michael Braungart en Amerikaanse architect William McDonough met een nieuw boek. De Upcycle is wellicht minder vernieuwend, maar wederom inspirerend.

 

 


Hun eerste boek ontketende een hype: autofabrikanten, meubelmakers, tapijtfabrikanten, maar ook vastgoedontwikkelaars en burgemeesters committeerden zich eraan om hun product, gebouw of zelfs hun hele stad ‘eco-effectief’ te maken. In De Upcycle leggen ze het nog een keer uit: ‘Een goed ontwerp creëert overvloed, oneindig hergebruik en plezier.’ Een product of gebouw moet zodanig ontworpen worden dat alle gebruikte materialen minimaal hun waarde behouden. We moeten dus niet minder slecht, maar beter ontwerpen: iets toevoegen om de planeet mooier achter te laten dan we haar aantroffen. Het boek barst van de mooie voorbeelden die laten zien hoe dat kan. Bijvoorbeeld hoe op een Deens eiland windenergie wordt ingezet om in de wintermaanden aardbeien te kweken. Niet alleen omdat windenergie en lokale kweek beter zijn dan fossiele brandstoffen en transportkilometers, maar ook omdat Denen vrolijk worden van aardbeien eten in de winter. Braungart en McDonough zijn ervan overtuigd dat een beter milieu en een weldadig leven elkaar niet uitsluiten. Douche zo lang als je wilt – als het douchewater maar wordt gefilterd, opnieuw wordt gebruikt en met zonne-energie wordt verwarmd. Nieuw in dit boek is de aandacht voor hernieuwbare energie, waar het vorige boek zich vooral op materiaalstromen richtte. Dat maakt De Upcycle een completer boek. Want met de aandacht voor koolstof als de bouwstof van het leven en fotosynthese is de cirkel rond: op alle fronten dient de natuur het voorbeeld te zijn. Hoewel de boodschap nu niet meer zo nieuw is, zou dit boek door het enthousiasme en optimisme dat ervan af spat toch weer voor een opleving in het duurzaamheidsdenken kunnen zorgen. Wel is het een gemiste kans dat de heren geen lessen trekken uit de elf jaar oude praktijkvoorbeelden. Bijvoorbeeld de Ford-fabriek in River Rouge met zijn groene daken: wat is daar nog van terecht gekomen nadat de Amerikaanse auto-industrie enkele jaren geleden op het randje van de afgrond bungelde? Door zulke praktijklessen zou de optimistische boodschap wellicht minder goed uit de verf komen. Michael Braungart &

 

William McDonough: De Upcycle. Voorbij duurzaamheid – ontwerpen voor overvloed. Search Knowledge. 288 blz. €19,95. ISBN 9789055948215

 

Deze recensie is verschenen in De Ingenieur, november 2013